בעלי זכויות בנחלה חקלאית במושב במרכז הארץ קיבלו החזר כספי
של מאות אלפי שקלים בעקבות הגשת השגה על גובה דמי הסכמה שנדרשו מהם
בעלי זכויות בנחלה חקלאית באחד ממושבי מרכז הארץ מכרו נחלה חקלאית תמורת 5.6 מליון ₪.
כידוע, החלטת מועצת מקרקעי ישראל מס' 534 מאפשרות לרמ"י לגבות דמי הסכמה בעת מכירת נחלה. דמי ההסכמה מחושבים לפי שווי הנחלה / התמורה הראויה שהייתה מתקבלת בעד הנחלה.
בעניינו, לאחר מכירת הנחלה תמורת 5.6 מליון ₪, קיבלו המוכרים בקשה לתשלום דמי הסכמה בגובה של כ-2.1 מליון ₪.
לאחר עיון מקצועי בשומה מטעם רמ"י, עליה התבסס חישוב דמי ההסכמה, נמצא כי שמאי מטעם רמ"י העריך את שווי הנחלה ב-6.3 מליון ₪.
ככל שהערכת שווי הנחלה גבוה יותר, ובעניינו גבוה משמעותית ממחיר המכירה בפועל, כך תשלום דמי ההסכמה גבוה יותר.
לאחר בחינה מקצועית של השומה הוגשה השגה כנגד שומת רמ"י. בהשגה הוצג בסיס נתונים שונה לחלוטין ונטענו טענות כנגד העקרונות בשומת רמ"י.
לאחר שההשגה הובאה לפיתחה של השמאית המחוזית (מחוז מרכז) ולאחר שבחנה את טענות הצדדים וערכה סיור מקצועי בנכס, הוציאה תחת ידה שומה מכרעת אשר קבעה כי שווי הנחלה הינה 5.6 מליון ₪ – סכום המכירה.
משמעות פסיקה זו הינה הפחתה של מאות אלפי שקלים בגובה דמי ההסכמה המשולמים לרמ"י !!!
מעבר לסכום ההחזר, המהווה את ההפרש בין החיוב המקורי לבין פסיקת השמאית המחוזי (כאמור מאות אלפי שקלים) חשוב לדעת כי במקרים בהם גובה ההפחתה עולה על 10% מהדרישה המקורית, זכאי המשיג לקבל בחזרה גם את האגרה ששילם בעת ההשגה.
(*) הכותב הינו שמאי מקרקעין, המתמחה במגזר הכפרי וחבר לשכת שמאי המקרקעין בישראל.
מידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. הכותב אינו נושא באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.